GEWRICHTSKRAAKBEEN

De volgende onderwerpen zullen besproken worden bij de lezing Gewrichtskraakbeen:

 • Hoe is kraakbeen gebouwd en hoe dik is het.
 • Hoeveel procent is kraakbeen indrukbaar en wat gebeurt er dan. 
 • Treedt er verandering in de vervorming van het kraakbeen van de knie op na laesie van de voorste kruisband of een meniscus.
 • Hoe komt het dat kraakbeen zo glad is.
 • Experimenteel opwekken van artrose.
 • Kan kraakbeen herstellen bij een oppervlakkige beschadiging.
 • De patho-fysiologie van artrose.
 • Verschil tussen artrose in één gewricht en gegeneraliseerde artrose? 
 • Beschadiging van het kraakbeen bij jongeren door trauma.
 • De turnover van kraakbeen
 • Wat te doen bij artrose.

De schoonheid van kraakbeen 
Kraakbeen is hard weefsel en zeer goed in staat om hoge drukkrachten op te vangen. Voor pezen geldt dat ze vervormbaar zijn en goed in het opnemen van trekkrachten. Toch zijn de belangrijkste bouwstenen van beide weefsels hetzelfde: collagene vezels, water en proteoglycanen. Het aantal proteoglycanen is in kraakbeen wel veel hoger. Een proteoglycaan bestaat uit een eiwitdeel met daaraan negatief geladen glycosaminoglycanen (GAG’s). Deze GAG’s kunnen goed water binden. In kraakbeen zorgt het samenspel tussen GAG’s en collagene vezels ervoor dat het aanwezige water min of meer gevangen zit en niet weg kan stromen tijdens belasten. Aangezien water van zichzelf niet indrukbaar is en bij belasten van het kraakbeen dus niet kan wegstromen maakt dat het kraakbeen zo hard is.

Laid-back en wakkere kraakbeencellen
In gezond kraakbeen zijn de kraakbeencellen in relatieve rust. Echter, op het moment dat ze ‘wakker worden’ en opzwellen is Leiden in last. Dit komt min of meer neer op het starten van het artrotische proces. Er kunnen meerdere aanleidingen zijn dat dit proces start. Beschadigen van een meniscus in de knie is een bekende aanleiding voor het ontwikkelen van artrose. Bij mensen met gegeneraliseerde artrose, vaak aanwezig in de vingergewrichten, start het artrotische proces niet door trauma’s van alle vingergewrichten. Er zijn dus meerdere aanleidingen waardoor artrose kan ontstaan. 

Herstel van artrose
Het is al jaren bekend dat als artrose gestart is dat er dan geen weg terug meer is. Dus geen herstel. Ook is bekend dat de mate van artrose niks zegt over het wel of niet hebben van pijnklachten. Artrose komt heel veel voor. Meer dan 40% van de Amerikanen die ouder zijn dan 60 jaar hebben artrose van de knie op een x-foto.
Als er pijn speelt bij een artrotisch gewricht waar komt die pijn dan vandaan? Vanuit het kapsel, het kraakbeen of het subchondrale bot of vanuit alledrie? En is deze pijn positief met fysiotherapie te beïnvloeden? Allemaal interessante vragen waarvan de antwoorden je zullen sturen in het behandelen en adviseren van patiënten. 

Interesse in de lezing Gewrichtskraakbeen?
In deze lezing komen bovenstaande onderwerpen allemaal aan bod. Na de lezing zal je goed inzicht in hebben hoe belasting van belang is voor het gezond blijven van kraakbeen maar ook hoe belastingen of beschadiging aan kraakbeen juist de aanleiding kunnen zijn voor de start van artrose of het versnellen ervan. Ook zal je begrijpen wat je therapeutische mogelijkheden zijn. Lijkt je dit wat? Dan kan je je hier aanmelden voor de lezing: Gewrichtskraakbeen.