De volgende onderwerpen zullen besproken worden bij de lezing Gewrichtskraakbeen:
- Waar bestaat kraakbeen uit, hoe is het opgebouwd en hoe dik is het;
- Hoeveel procent is kraakbeen indrukbaar en wat gebeurt er dan;
- Meniscuslaesie of kruisbandlaesie: effecten op kraakbeen zowel op mate als wijze van vervorming als op chemische samenstelling;
- Hoe komt het dat kraakbeen zo glad is;
- Kan kraakbeen herstellen bij een oppervlakkige beschadiging;
- Beschadiging van kraakbeen bij jongeren door trauma;
- De turnover van kraakbeen;
- Artrose;
- Verschil tussen artrose in één gewricht en gegeneraliseerde artrose;
- Synovitis bij artrose;
- Wat te doen bij artrose;
De schoonheid van kraakbeen
Kraakbeen is nauwelijks in te drukken en zeer goed in staat om hoge drukkrachten op te vangen. Dit komt door het samenspel van proteoglycanen en collagene vezels die er voor zorgen dat het aanwezige water (70% van het gewicht van kraakbeen) niet kan wegstromen. Verandering in de concentratie van de proteoglycanen of in de mechanische eigenschappen van de collagene vezels heeft daarom ook effect op het functioneren van kraakbeen. Belasting is noodzakelijk voor het onderhoud van kraakbeen, maar deze moet niet te hoog of te laag zijn. Wanneer heeft belasting pathologische gevolgen en wat voor processen worden er dan gestart?
Laid-back en wakkere kraakbeencellen
In gezond kraakbeen zijn de kraakbeencellen in relatieve rust. Echter, op het moment dat ze ‘wakker worden’ en opzwellen is ‘Leiden in last’. Dit komt neer op het starten van het artrotische proces en uit zich onder andere door de productie van allerlei pro-inflammatoire mediatoren. Er zijn meerdere aanleidingen waardoor artrose kan ontstaan. Een bekende is beschadiging van een meniscus of trauma van de knie. Bij gegeneraliseerde artrose, waarvan bijvoorbeeld sprake is als de vinger-gewrichten allemaal aangedaan zijn, is de aanleiding meer van genetische oorsprong.
In het voorbeeld van de knie is er lokale ontsteking op basis van mechanische (over-)belasting en bij de vingers op basis van laaggradige systemische ontsteking.
Herstel van artrose
Het is al jaren bekend dat als er sprake is van beginnende of vergevorderde artrose er geen weg terug meer is naar herstel van het kraakbeen. Meer dan 40% van de Amerikanen die ouder zijn dan 60 jaar hebben artrose van de knie op een x-foto. Echter nog geen derde van deze mensen hebben ook klachten van de knie.
Waarom geeft de ene artrotische knie wel pijnklachten en de andere niet? En als er wel pijn speelt waar komt die pijn dan vandaan? Vanuit de synoviale membraan, het geïnnerveerd geraakt kraakbeen,de menisci of het subchondrale bot? Is deze pijn positief met fysiotherapie te beïnvloeden? Allemaal interessante vragen waarvan de antwoorden je zullen sturen in het behandelen en adviseren van patiënten.
Interesse in de lezing Gewrichtskraakbeen?
In deze lezing komen bovenstaande onderwerpen allemaal aan bod. Na de lezing zal je goed inzicht in hebben hoe belasting van belang is voor het gezond blijven van kraakbeen maar ook hoe belastingen of beschadiging aan kraakbeen juist de aanleiding kunnen zijn voor de start van artrose of het versnellen ervan. Ook zal je begrijpen wat je therapeutische mogelijkheden zijn. Lijkt je dit wat? Dan kan je je hier aanmelden voor de lezing: Gewrichtskraakbeen.